Drietoma - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

Obecná zabíjačka 2017

obecná_zabíjačka

V rámci roka prechádzame rôznymi obdobiami, ktoré ešte v nedávnej minulosti udávali charakter spoločenského života celej spoločnosti. A tak ako sa na jeseň oslavovalo obdobie žatvy a zber úrody, ako sa v advente pôstom a odriekaním všetci pripravovali na vianočnú oslavu narodenia Ježiša, tak v čase od Troch kráľov po začiatok cirkevného pôstu – Popolcovú stredu – všetci prežívali fašiang. Pretože to bol časový úsek medzi dvomi dlhšími obdobiami odriekania a vážnosti, pre fašiang bola typická radosť, veselosť, žartovanie, konali sa fašiangové zábavy, piekli sa rôzne dobroty a komory sa plnili dobrým jedlom vďaka neodmysliteľným zabíjačkám.

V rámci zachovania fašiangových tradícii obec Drietoma pravidelne organizuje zabíjačku spojenú s ochutnávkou zabíjačkových špecialít. Tento rok sa konala v sobotu 4. februára 2017. Ako všetci vieme, začiatok februára a vlastne celá zima bola nadpriemerne mrazivá a preto starosta obce rozhodol, že zabíjačka sa nebude konať na ihrisku (ako bolo zvykom), ale v prístavbe. Nebojte sa, zabitie prasaťa sa nekonalo v obradnej sieni, ale pekne vonku pred prístavbou, rovnako ako varenie v kotloch a príprava výrobkov, aby okoloidúci videli, že sa dielo darí a že podvečer sa oplatí prísť na ochutnávku. Vedúci zabíjačkového tímu Pavol Michalec mal všetko pevne vo svojich rukách, nikoho z pomáhajúcich nenechal zaháľať, pokyny len tak lietali a sám nasadil takmer vražedné tempo (osudným bolo našťastie len pre prasa), vďaka čomu sa v priebehu soboty stihli urobiť všetky výrobky, navariť kotle kapustnice, pripraviť kvantum kaše, jaterníc, krvavničiek, klobások a tlačeniek. Ochutnávka sa mohla začať.
O 17. hodine sa otvorili dvere kinosály pre prvých koštovačov. Ako sa patrí, každý bol hneď pri dverách pekne privítaný a ponúknutý malým prípitkom. Postupne sa zapĺňali miesta za stolmi v kinosále a neskôr aj v zasadačke prístavby. Zo začiatku bol „nátresk“, obsluha nestíhala nosiť porcie na stoly, ale aj vďaka pomoci prítomných poslancov a ich partneriek sa ku každému zabíjačka dostala. Pitný režim bol v rukách členov Miestnej organizácie Slovenského červeného kríža, ktorí okrem nápojov mali v ponuke aj tradičné fašiangové dobroty – šišky a fánky. K tomu veselo vyhrávala a fašiangovú náladu dotvárala Hrabovská kapela. Nečudo, že po 20. hodine, keď sa kinosála trochu vyprázdnila, sa podarilo vytvoriť priestor na tancovanie a tak nám Hrabovčania nielen na počúvanie, ale aj do tanca vyhrávali do 22. hodiny. Hm, človek by ani neveril, koľko veselosti môže vzniknúť okolo jedného prasaťa!
(mh)

Dátum vloženia: 5. 2. 2017 0:00
Dátum poslednej aktualizácie: 11. 4. 2017 23:41
Autor: Správce Webu