Menu
Obec Drietoma
obecDrietoma

Výstup na Kriváň 10.9.2016

Výstup na Kriváň 10.9.2016 1

Výstup na Kriváň

Vysoké Tatry so svojimi najvyššími slovenskými štítmi lákajú mnohých, aby sa prišli zblízka pokochať ich krásou a popasovať sa s viac alebo menej náročnými výstupmi. Takáto výzva nenechala ľahostajného ani (vtedy zástupcu starostu) Jaroslava Mega, ktorý sa rozhodol zorganizovať výstup Drietomanov na Kriváň.
V piatok 9. septembra bolo hlavnou úlohou 33 účastníkov zájazdu dostaviť sa k autobusu, ktorým sme sa prepravili do Tatranskej Štrby na ubytovanie a uložili sa na spánok pred náročným dňom.

Deň D – sobota 10. september 2016 – bol rovnaký ako tie ostatné iba do chvíle, kým sa človek neprebral zo spánku a neuvedomil si, kde je. Niektorí sa stihli naraňajkovať, niektorí nie, niektorí zistili, že raňajky ostali v Drietome… Autobusom sme sa presunuli na Tri studničky v Podbanskom, kde už čakali ďalší Drietomania, ktorí si ubytovanie i cestu riešili po svojom, ale náročný výstup a dobrý pocit zo zdolania Kriváňa chceli zdieľať s drietomskou výpravou. Po čase sa aj oblaky rozostúpili a vykuklo slnko. Pohľad na končiare bol pekný, no keď bolo vidieť aj cieľ výstupu, človek si občas kládol otázku, či sa tam má naozaj dostať po svojich… A tatranské koče ťahané kamzíkmi samozrejme nikde! Každý teda šiel pešo tak, ako vládal – niekto rýchlejšie, niekto pomalšie… Viem, že pre viacerých to bola iba taká dlhšia prechádzka, ale pre mňa to bola náročná túra a preto za seba vyslovujem jedno veľké ďakujem Petrovi Pilkovi, jeho žene Janke a ich priateľom za príjemný sprievod počas dňa. A samozrejme poďakovanie patrí všetkým, ktorí si robili sprievod navzájom a povzbudzovali jeden druhého. Určite aj vďaka tomu Kriváň zdolali takmer všetci, ktorí sa na to podujali. Obzvlášť vyzdvihujem výkon najstaršieho „pokoriteľa Kriváňa“ drietomskej výpravy pána Dušana Pelecha a tiež výkon najmladšieho účastníka Samka Hlístu. Po fotení, občerstvení, oddychu a kávičke (ako som spomenula, pre niektorých to bola prechádzka a tak so sebou ako záťaž zobrali varič, dostatok vody a kávu) čakala všetkých samozrejme cesta smerom dolu. Bola snaha stopnúť si niektorého z paraglidingov alebo vetroňov, ktorí okolo Kriváňa poletovali krížom-krážom, ale nakoniec sa všetci museli spoľahnúť na vlastné nohy a dôjsť pešo do cieľa, ktorým bolo Štrbské Pleso. To sa napokon všetkým podarilo a tak sme sa spokojní, prepotení, unavení a niektorí aj celkom šťastní vrátili na ubytovanie pospať si a nabrať sily do ďalšieho dňa.
V nedeľu sme sa prebudili do krásneho rána. Väčšina využila príležitosť prejsť sa zo Štrbského Plesa na Popradské pleso, zdatní a neúnavní jedinci prijali pozvanie pána Mega na kávičku v sedle pod Ostrvou, ostatní sa uspokojili s kávičkou pri plesách či v Starom Smokovci. Tatry teda opäť nesklamali a snáď všetci sme sa vrátili domov (teda – domov sme sa vrátili určite všetci!) s pocitom krásne stráveného víkendu.
(mh)

Dátum vloženia: 10. 9. 2016 0:00
Dátum poslednej aktualizácie: 11. 4. 2017 23:41
Autor: Správce Webu

Udalosti v obci

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
1 2 3 4 5 6
1
7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
1
1 2 3 4 5

Sviatok

Meniny má Jela, Krescenc, Krescencia

Zajtra má meniny Marcel, Hvezdoň

Facebook

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Univerzálny prekladač

Preklad (translations)

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:3
DNES:146
TÝŽDEŇ:1466
CELKOM:1015445

Organizácie a spolky v obci

Obec Drietoma


Obec Drietoma sa nachádza v juhozápadnej časti Trenčianskeho kraja na hranici s Českou republikou. Je súčasťou združenia obcí MAS Biele Karpaty, ktorý tvoria obce Drietoma, Adamovské Kochanovce, Chocholná-Velčice, Ivanovce, Kostolná-Záriečie, Melčice-Lieskové, Štvrtok, Bošáca, Nová Bošáca, Haluzice, Trenčianske Bohuslavice, Zemianske Podhradie. Prirodzenou hranicou mikroregiónu je na severozápade masív Bielych Karpát, na severovýchode hranica katastra krajského mesta Trenčín, na východe a juhovýchode tok rieky Váh.
Severnú a severozápadnú časť územia tvorí pohorie chráneného krajinného úzermia Bielych Karpát, južnú časť krajinný celok Považské Podolie a časť katastra Trenčianska kotlina.