Menu
Obec Drietoma
obecDrietoma

Podeľme sa!

Podeľme sa! 1

Na jar prežívame pôstne obdobie, kedy si mnohí ľudia „cvičia“ svoju pevnú vôľu odriekaním v rôznych oblastiach. Odriekanie či pôst sú veľmi prospešné pre každého napríklad aj preto, že vďaka prežitiu nedostatku človek dokáže viac súcitiť s tými, ktorí v nedostatku neustále žijú. Aj medzi nami na Slovensku, v 21. storočí, v čase samých pozitívnych ekonomických ukazovateľov.

Našťastie existuje veľa ľudí, ktorým to nie je jedno a okrem toho, že sami pomáhajú, snažia sa  podnietiť k pomoci aj ostatných. Jednou takou možnosťou je verejná zbierka, ktorú v čase pôstu organizuje KATOLÍCKE HNUTIE ŽIEN SLOVENSKA pod názvom Podeľme sa. Toto jednoduché slovné spojenie dokonale vystihuje všetko, čo sa skrýva za podujatím známym tiež ako pôstna polievka. Podstatou podujatia nie je dávanie almužny – toho, čo má človek naviac, ale toho, čoho sa sám dokáže zriecť, čo si dokáže odoprieť. Ako? V rámci spoločenstva dobrovoľníci pripravia obed, ktorý pozostáva z výdatnejšej polievky a účastníci podujatia za ňu zaplatia ako za kompletný obed. V rodinách sa miesto sviatočného obeda uvarí len jednoduché jedlo a rozdiel v cene sa podaruje. A jednotlivci sa celý deň postia a podarujú peniaze, ktoré tak ušetria. Výťažok zo zbierky je určený na pomoc ženám s deťmi v ťažkých životných situáciách, cieľom je umožniť im vrátiť sa do života, aby neboli neustále odkázané na pomoc iných.

Zbierka sa konala tento rok už dvanásty krát. V nedeľu 25. marca 2018 sme mali možnosť podporiť ju aj v Drietome. S požehnaním pána farára sa organizácie podujatia v našej katolíckej farnosti ujalo niekoľko manželských párov s rodinnými príslušníkmi. Rozhodli sa pripraviť výborný guláš, ktorý každého zasýtil a dostatočne nahradil kompletný obed. Keďže guláš varil naslovovzatý odborník a od raňajok bolo ďaleko, nosy nám vykrúcalo už pri vstupe do pastoračnej miestnosti, kde sa polievka podávala po skončení dopoludňajšej svätej omše. Za odporúčaný finančný príspevok 4 eurá (mnohí však prispeli viac) dostal každý guláš podľa želania buď v miske na okamžitú konzumáciu v pastoračnej miestnosti alebo v plastovom obale na odnesenie domov; na rozohriatie i zahnanie smädu bol pripravený teplý čajík -  všetko podávané s láskou a úsmevom. Organizátori rozdali približne 80 porcií guláša. Keďže sa našli sponzori na všetko, čo s prípravou guláša súviselo, celá vyzbieraná čiastka - 463 eur - bola zaslaná na účet Katolíckeho hnutia žien Slovenska. Aj my sme tak tento rok prispeli na zriadenie Krízového centra Vincentínum v Košiciach – Šaci pre rodiny, tehotné ženy a matky s deťmi v krajnej životnej núdzi.

Dátum vloženia: 4. 4. 2018 8:00
Dátum poslednej aktualizácie: 4. 4. 2018 8:03
Autor: Mgr. Monika Hoštáková

Udalosti v obci

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
1
11 12 13 14 15 16
1
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sviatok

Meniny má Soňa, Ilarion

Zajtra má meniny Miroslav, Mieroslav, Bertold, Bertolda, Mieroslava

Facebook

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Univerzálny prekladač

Preklad (translations)

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:1
DNES:309
TÝŽDEŇ:1143
CELKOM:1008112

Organizácie a spolky v obci

Obec Drietoma


Obec Drietoma sa nachádza v juhozápadnej časti Trenčianskeho kraja na hranici s Českou republikou. Je súčasťou združenia obcí MAS Biele Karpaty, ktorý tvoria obce Drietoma, Adamovské Kochanovce, Chocholná-Velčice, Ivanovce, Kostolná-Záriečie, Melčice-Lieskové, Štvrtok, Bošáca, Nová Bošáca, Haluzice, Trenčianske Bohuslavice, Zemianske Podhradie. Prirodzenou hranicou mikroregiónu je na severozápade masív Bielych Karpát, na severovýchode hranica katastra krajského mesta Trenčín, na východe a juhovýchode tok rieky Váh.
Severnú a severozápadnú časť územia tvorí pohorie chráneného krajinného úzermia Bielych Karpát, južnú časť krajinný celok Považské Podolie a časť katastra Trenčianska kotlina.